Saturday, June 16, 2007

deyişikli yaprak dolması



  • Dünen bir gözel gün yaşadım. Qonşularımla güne geddim yerizboş. Gözel bir yeridi, şeherden eşik bir yazlıqıdı, gölün kenarında. Aqaclar bir birine geçmiş ve quşların sesi, bal arılarının vızvızı su sesiyle, bir eşitmeli el mahnısı duzeltmişdi. Nahara yarim saat galmış biz baxçadakılara, ev sahibi dedi ki yuxaria gelende biraz yaprak derin getirin men özözüme dedim belke axşam yemeyine yaprak dolması doluyacaxlar amma deme ki naharaymış. Necur pişirlenecex ki nahar olsun, indi örgederem!
    Yukarıya çıxandan sonra bir çox gözel menzereli eyvanda, ki seqfi qeyeme(üzüm aqaci) ve başka ağacların yapraklarila dolmuşdu, yaprakları ev sahibi menden alıb suya tutub qablamaya qoydu. Uç su bardağı, ustune su tokdü ve qoydu ocax üstüne. Mende heyretle baxıram ki bu necur yemek olacax!? Bir ayrı qablamada da, yarma, rendelenmiş penir, haşhaş (dartılmış kuncud ki zeytun yağı yada başqa bir yağla qarışıb), duz ve dartılmış ceviz. hamisi beraber pişir ve suyun çekir. Sonra yaprakları ki suda pişirmişdi, suyun süzüb ve tabaxda hamısını bahem yemağa süfreye getirdix. İndi diyim ki bu yemek necur yiyilecex: evvel herkese bir tabax pişmiş, ya bele diyim, çox pöşlenmiş yaprak ve bir tabaq ya boşqab duzeltdiyimiz yarmadan qoydular ve dediler ki eyni dolma doluyan kimi bir yaprak alıb içine bir qaşıx bulqur ya yarma pişmişinden qoyub dolma kimi büküb yiyerix. Çox lezzetliydi hamıyıza nisgil elirem. Bu yemeyin adı Sarmaaşı idi. Afiyet olsun! Anadolunun güneyınde bir balaca şeherin mehelli yemeğidi. Inşallah ki düz diyebilmiş olam.

4 comments:

Anonymous said...

ellerin agrimasin! gozel blog olur!

Anonymous said...

Chox gozel yazirsiz. alidir...

Anonymous said...

bu yemegi mende pishirdim. chox yemeli oldu

Anonymous said...

men sizin yeni yazilariza muntezirem...